Kruimelpad
MBO Raad: Kabinet ondermijnt toekomst van onderwijs en arbeidsmarkt met bezuinigingen
24 oktober 2024 12:00De MBO Raad uit stevige kritiek op het kabinetsbesluit om te bezuinigen op het mbo. “We worden hard geraakt,” stelt voorzitter Adnan Tekin. “De geplande bezuinigingen op de subsidie praktijkleren en het stagefonds betekenen dat veel minder studenten praktijkervaring kunnen opdoen. Hierdoor dreigen we een grote groep talenten te verliezen, terwijl de arbeidsmarkt juist schreeuwt om goed opgeleide mbo’ers. Het is vooral onbegrijpelijk omdat veel sectoren nu al kampen met een structureel tekort aan gekwalificeerd personeel.”
Grote maatschappelijke vraagstukken
Tekin benadrukt dat deze bezuinigingen niet alleen het onderwijs raken, maar ook de samenleving als geheel. "Deze maatregelen bemoeilijken het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie en de aanpak van personeelstekorten. Innovatie en gelijke kansen, met name als het gaat om doorstroommogelijkheden, komen hierdoor ernstig onder druk te staan”. Volgens Tekin wordt het door de plannen van kabinet Schoof steeds moeilijker om de maatschappelijke opdracht van het mbo te vervullen. “Het opleiden van studenten, het innoveren van ons onderwijs en het goed aansluiten op de arbeidsmarkt worden hiermee een grote uitdaging. We willen dat graag, maar zonder voldoende middelen is dat simpelweg niet haalbaar.”
Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt
Tekin wijst specifiek op de impact van de bezuinigingen op de zogenoemde RIF-gelden, die volgens hem cruciaal zijn voor de transities op de arbeidsmarkt. “Dit is een forse klap voor de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Nederland heeft hoge ambities, bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie. We kunnen het ons niet veroorloven om talent te verliezen. Deze kortetermijnfocus van het kabinet negeert de verstrekkende gevolgen op de lange termijn. De toekomst van zowel het mbo-onderwijs als de arbeidsmarkt wordt hierdoor bedreigd.”
Doorstroommiddelen
Ook de bezuinigingen op doorstroommiddelen hebben volgens Tekin vergaande gevolgen. “De samenwerking met het hoger onderwijs komt onder druk te staan, waardoor een van onze wettelijke taken – het bevorderen van de doorstroom naar het hbo – steeds moeilijker wordt. Daarnaast wordt de innovatiekracht van het mbo aangetast, terwijl die innovatie juist in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven plaatsvindt. Deze bezuinigingen raken dus ook het innovatievermogen van het beroepsonderwijs en daarmee de toekomst van Nederland.”