Ambassadeursgala: tweevoudig winnaar Best of Excellence Award kijkt terug op zijn succes

13 mei 2024 12:00

Honderden trainingsuren waarin hij zijn lastechniek verfijnde. Bart Willems, net student-af weet nog goed hoe intensief de voorbereiding op Skills Heroes in 2022 en 2023 was. Mét resultaat: hij won maar liefst twee keer de Best of Excellence Award. "Twee keer de beste zijn van vierhonderd heel goede studenten, dat is super en uniek."

"Ik hou niet van aandacht en dan sta je opeens op een podium in de schijnwerpers", blikt Bart terug op de eerste keer dat hij de Best of Exellence Award won. "Dat was echt een verrassing. Ik kwam dan ook niet zo goed uit mijn woorden. De tweede keer had ik een nog hogere score dan het jaar ervoor, dus zag ik het wél aankomen. Ik deed het beter op het podium en de interviews die daarna volgden. Dat heb ik hier zeker van geleerd."

Trainen als een pro

De awards brachten hem nog veel meer. "In lassen word je vooral beter door het heel veel te doen", legt Bart uit. "Dus heb ik honderden uren gelast in veel verschillende, moeilijke posities. Dat mocht ik bij mijn leerwerkbedrijf doen, ook in de avonden en in het weekend. En later op mijn eigen speciale lasplek thuis. Toen kon ik nog meer oefenen."

Met zijn drive en onbetwiste skills won Bart naast de Best of Excellence Awards ook nog eens goud op de EuroSkills in 2023 – waar hij als Nederlands kampioen lassen dat jaar aan mocht meedoen. "Daarvoor moest ik ook twee andere lastechnieken onder de knie krijgen. Ik heb zo’n 320 uur getraind. Als je er zoveel voor over hebt gehad, is goud een hele mooie afsluiter en iets om nooit meer te vergeten!"

Altijd blijven leren

Nu werkt Bart op zijn oude leerwerkplek Wennekes Welding Support. Hij geeft soms presentaties over zijn ervaringen: "Over wat je kan bereiken door mee te doen en hoe belangrijk mbo-opleidingen zijn." Toch zoekt hij nog meer uitdaging. "Ik ben naast mijn baan mijn eigen lasbedrijf gestart. Lassen is mijn werk, hobby en passie. Zo kan ik daar meer mee bezig zijn en weer veel bijleren."

Vanavond wordt de nieuwe winnaar van de Best of Excellence Award bekend tijdens het Ambassadeursgala van Dit is mbo. Die mag, afhankelijk van het vakgebied waarin hij of zij excelleert, samen met de andere Nederlandse kampioenen in september naar de WorldSkills  in Lyon. Bart tipt: "Probeer plezier te houden in het oefenen. Als het even niet lukt, stop dan. Anders verspil je alleen maar je eigen tijd en materialen, maar ga daarna weer door, maak je uren en vergeet niet te genieten van het avontuur. Word ergens goed in door het simpelweg veel te doen!"