Ambassadeursgala 2024: Mbo’s grootste feestje kent alleen maar winnaars

15 mei 2024 12:00

De 2024-editie van het Dit is mbo Ambassadeursgala op maandagavond 13 mei in het Orpheustheater in Apeldoorn gaat de boeken in als een van de uniekste ooit. Met de onthulling van het standbeeld voor het mbo-vakmanschap, de uitverkiezing van een compleet ambassadeursteam én een recordaantal mensen in de zaal -onder wie zo’n 70 ‘winnaars’- waren alle ingrediënten voor mbo’s grootste feestje in ruime mate aanwezig.

Ook dit jaar heeft hij zijn speciale award-schoenen aangetrokken, vertelt Jan Versteegh die voor de zesde keer de presentatie van het gala mag verzorgen. “De show is uitverkocht. Er kan letterlijk niemand meer bij. Vanavond zetten we het mbo in het zonnetje; de backbone van onze maatschappij. In de zaal wachten 70 finalisten en hun supporters op het verlossende antwoord of zij de award in hun categorie hebben gewonnen. Ik zie veel gespannen gezichten, dus laten we maar snel beginnen!”

Standbeeld voor het mbo

En dat begin markeert het officiële einde van het landelijke mbo-ambassadeurschap van Quillian Blom die samen met burgemeester van Apeldoorn Ton Heerts en Aventus-CvB-voorzitter Ellen Marks het podium betreedt. Versteegh: “Een jaar geleden stond je hier ook. Toen vertelde je dat je een standbeeld wilde oprichten voor het vakmanschap van het mbo. Je hebt woord gehouden!” Quillian: “Absoluut. Met hulp van een aantal mbo-ambassadeurs van vorig jaar heb ik een standbeeld ontworpen en gemaakt, dus mijn missie is geslaagd. Nu moet het standbeeld door Nederland gaan reizen, met hulp van mbo-scholen en gemeenten, om te laten zien waar het mbo voor staat.”

Prominente plek

Dat klinkt Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn, als muziek in de oren. “Het standbeeld krijgt een prominente plek in het stadhuis, zodat alle ambtenaren en bezoekers kunnen zien hoe ‘mbo’ het mbo is.” Daarna reist het beeld door naar Aventus dat, hoe mooi is dat, dit jaar op de kop af 25 jaar bestaat. Het grote aftelmoment is daar. Een luid applaus klinkt als het goudkleurige doek van het beeld glijdt. “Verhip Quillian”, zegt Versteegh, “het beeld lijkt op jou! Ben je het zelf?” Ja, het is losjes op mij gebaseerd, vervolgens gescand en 3D-uitgeprint.”  

Leren en laten leren als heilige graal

Vervolgens is het podium voor Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland en als speciale gast ingevlogen voor de award-uitreiking. “Ik combineer mijn voorzitterschap met een eigen schoonmaakbedrijf. Fascinerend om te beseffen is dat bijna alle huizen en bedrijven waar wij werken, van fundament tot dak worden ‘gedragen’ door mbo’ers. Als MKB-voorzitter probeer ik het mbo-onderwijs zoveel mogelijk te promoten, inclusief het vmbo én het hbo. In de hele beroepskolom barst het van het talent. Door te leren in de praktijk, de klik met hun praktijkopleider of collega’s in het leerbedrijf krijgen studenten vaak zin om te leren. Dat zélf én anderen laten leren, is de heilige graal.”

Gezamenlijke droom

Dan is het tijd voor de uitreiking van de eerste van vijf prijzen, de Best of Excellence Award 2024, door directeur van WorldSkills Netherlands Erik van der Zwan. Twee keer op rij ging lasser Bart Willems er met de prijs vandoor. Dit jaar is Lotte Tiehuis, die de opleiding tot onderwijsassistent volgt op het ROC van Twente, de gelukkige (en de beste). “Of ik het had verwacht? Hoop had ik wel, met een score van 96 uit 100. Ik ben er ontzettend blij mee!” 

Applaus vult vervolgens de zaal bij de opkomst van Giel van Kessel, BVMBO-voorzitter en AOb-bestuurder Henrik de Moel, met hun organisaties de drijvende krachten achter de verkiezing van het Beste Onderwijsteam van het jaar. De Moel: “Ik ben onder de indruk van de drie finalisten, hoe ze als team voor hun onderwijs en studenten gaan. Hun uitstraling, betrokkenheid en gedrevenheid staan ook voor de diversiteit van het mbo. Echt geweldig.” Het onderwijsteam dat er volgens de jury dit jaar tussenuit springt is … Albeda YOU! Projectleider Janne Wijk, de cornetto-vormige gouden beker in de hand, kan het bijna niet geloven. “Als team hadden we de gezamenlijke droom om een initiatief als Albeda YOU op te zetten. En nu sta ik hier, als vertegenwoordiger van het beste onderwijsteam van 2024 en alle YOU-members, inclusief de studenten voor wie ons instroomprogramma nét dat persoonlijke zetje is om op het mbo te starten.”

Waardevolle leerbedrijven

Nu de beste student en het beste onderwijsteam bekend zijn, stijgt de spanning in de zaal waar finalisten in de categorieën ‘beste leerbedrijf’ en ‘beste praktijkopleider’ snel zullen weten wie zich straks winnaars mogen noemen. Vonhof: “Leerbedrijven zijn heel waardevol. Ze stoppen tijd en energie in het meelopen met studenten en helpen ze daarmee verder op weg. Het als bedrijf dát in je DNA hebben, is misschien wel de mooiste prijs, dus jullie zijn allemaal winnaars.” De reactie van iemand uit de zaal dat het leerbedrijf de slijpsteen is om de diamant die een student is, verder te polijsten, zegt alles en vormt een mooie opmaat naar de winnaar van dit jaar: ’s Heeren Loo. “Onze academie heeft naast bestaande bbl- en bol-opleidingen, meer dan 600 maatwerkroutes voor zij-instromers met hart voor de zorg ontwikkeld”, zegt academiemanager Ramon de Groot, nadat Claudia Reiner, duovoorzitter SBB, hem de award heeft gegeven. “Daarmee doen we recht aan wat mensen al kunnen. Deze prijs bevestigt dat we op de goede weg zitten!”

Liefde voor het vak

Oók op de goede weg zit Esther Klok van Dierenkliniek Winsum, die zich het komende jaar beste praktijkopleider mag noemen. “Als student heb ik ooit zelf de kans gehad om bij een praktijkopleider kennis te maken met het vak. Dat wil ik teruggeven aan de studenten van nu, door mijn kennis en kunde over te dragen, en minstens zo belangrijk: de liefde voor het vak. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen en minder stress. Op de werkvloer, en daarmee in het dagelijkse leven.” Iets dat Hannie Vlug, SBB-directievoorzitter SBB, alleen maar kan beamen. “Het enthousiasme voor het vak dat leerbedrijven en praktijkopleiders aan studenten meegeven is goud waard. Praktijkopleiders zijn vaak coaches die het talent van studenten erkennen en herkennen. Dat doet iets met ze.”

Oefenen voor de spiegel

En dan is daar het moment waar, niets ten nadele van alle andere winnaars, in de zaal en thuis reikhalzend naar is uitgekeken: de pitches van hét Gouden Idee door twee studenten van de teams Zuid, Midden en Noord. MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin, licht kort de keuze voor de nieuwe opzet toe. “Dit jaar roepen we geen individuele winnaar uit, maar een heel team. We hebben in het mbo zoveel verschillende talenten met zoveel mogelijkheden. Dat kunnen we op deze manier perfect over het voetlicht brengen.” Ilse en Josephine van Team Noord, Niels en Mara van Team Midden en Hannelore en Liselotte van Team Zuid zijn er in elk geval klaar voor. Ilse: “Of ik zenuwachtig ben? Nee, juist niet. Hier staan is heel anders dan thuis oefenen voor de spiegel. Vet leuk!. Niels: “Of wij gaan winnen? Goeie vraag. We hebben in elk geval een sterk en heel goed uitgewerkt idee.” Liselotte: “We hebben met zoveel passie en liefde aan ons idee gewerkt dat we staan te trappelen om het verder te brengen. Hopelijk vindt het publiek dat ook.”

60 seconden knallen

Alle teams hebben 60 seconden om te knallen. Ilse en Josephine bijten het spits af en presenteren vol vuur hun idee van meeloopdagen voor havisten en vwo’ers die hun passie voor praktijk en techniek willen ontdekken. Niels en Mara van Midden nemen het publiek mee in hun verhaal om de zichtbaarheid (en daarmee het belang) van wat mbo’ers voor Nederland betekenen te vergroten met een eigen opvallend mbo-label. Liselotte en Hannelore ten slotte pleiten ervoor om leerlingen te laten kiezen met hun hart en hun passie te volgen, in plaats van te gaan voor het (vaak te hoge) niveau van een opleiding. Het stemmen kan beginnen!

Doen waar je goed in bent

Na een muzikaal intermezzo door Joël Domingos en zijn band, praten Tekin en Vonhof na over wat ze net hebben gehoord. Vonhof: ‘Het mkb is niets zonder mbo’ers, andersom zijn mbo’ers niets zonder het mkb. Als wij aan de slag moeten om de zichtbaarheid van het mbo te vergroten, mogen ze me altijd bellen.” Tekin: “Steeds meer havisten en vwo’ers kiezen bewust voor het mbo, zo blijkt ook uit onderzoek. Er is sprake van een serieuze kentering. Daar mogen we als sector trots op zijn.” “Jongeren worden vaak gedreven door verwachtingen van anderen”, vult Vonhof aan. “Zelf besloot ik om rechten te gaan studeren, omdat ik daarmee een goede baan zou krijgen. Die studiekeuze op basis van een financieel-economische voorspelling, is een van de stomste dingen die ik ooit heb gedaan. Je moet doen waar je goed in bent. Je hart volgen. Dat zorgt ook voor een prettiger leven.”

Fantastische beloning

Het finale slotakkoord klinkt. De lijnen zijn gesloten, de winnaar is bekend. Vonhof: “Het winnende team heeft maar liefst 62% van de stemmen gekregen. Ik laat jullie niet langer in spanning: Team Midden mag zich Ambassadeursteam 2024 noemen en een jaar lang aan de slag om hun idee uit te voeren!” Niels: “Dit is fantastisch, dit is geweldig. Vooral omdat we, mede door de spanning, de helft van ons verhaal maar hebben verteld. Mara: “We hebben hier als team keihard aan gewerkt. Deze prijs is een fantastisch beloning. We gaan ervoor zorgen dat ons label straks overal is terug te vinden!”