Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo)

Het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs of vavo is voortgezet onderwijs voor volwassenen. Het gaat hierbij om vmbo-t tot en met vwo. Sommige vavo-scholen geven ook 's avonds onderwijs. De vavo is er op gericht mensen een tweede kans te geven om hun middelbare schooldiploma te halen, of om bepaalde certificaten voor een vervolgopleiding te halen. Sinds 1996 zijn de vavo-opleidingen ondergebracht bij ROC’s.

Aantallen en leeftijden

Jaarlijks kiezen ruim 15.000 leerlingen/studenten voor het vavo. De gemiddelde leeftijd van leerlingen/studenten op het vavo ligt tussen de 17 en 27 jaar. Iedereen die 18 jaar of ouder is, kan zichzelf aanmelden voor het vavo. Leerlingen onder de 18 jaar kunnen door het reguliere VO aan het vavo worden uitbesteed of kunnen, als ze bijna 18 zijn, geplaatst worden met toestemming van de leerplicht.

Ondergebracht bij roc's

Sinds 1996 zijn de vavo-opleidingen ondergebracht bij roc’s. Het vavo is een relatief kleine onderwijssoort die anders is gepositioneerd dan de mbo-opleidingen. Inhoudelijk valt het vavo onder de WVO (wet voortgezet onderwijs). Organisatorisch valt het vavo onder de WEB en onder de CAO-mbo. Omdat de regelgeving complex is, is er een handboek vavo gemaakt, waarin alle relevante regelgeving wordt toegelicht. Het handboek vavo wordt jaarlijks bijgesteld.

Netwerk en kerngroep

Het vavo heeft de eigen achterban zelf georganiseerd in goede samenwerking met de MBO Raad. Er is een eigen netwerk en een kerngroep die frequent overleg voert met ministeries, inspectie en andere onderwijsorganisaties. Twee keer per jaar organiseert het vavo-netwerk een miniconferentie voor alle vavo-scholen waar actuele thema’s gezamenlijk worden besproken. Er is regelmatig een landelijke studiedag voor docenten. Ook is het vavo netwerk een van de financierende partijen van de leerstoel effectief leren van prof. dr. Gino Camp (OU Heerlen). De MBO Raad en de kerngroep vavo trekken samen op waar het gaat om belangenbehartiging. 

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt een vavo-opleiding?
Is er begeleiding in het vavo?